Gotowanie na ekranie

Bogracz Madzi Gesslerównej

madzia gesslerówna

Składniki:

Sposób przygotowania:

W warunkach domowych tradycyjny ogień, nad którym gotuje się węgierski bogracz, zastępujemy po prostu palnikiem z gazem lub płytą indukcyjną. Zaczynamy od pokrojenia mięsa w dużą kostkę, boczku i papryk w paski, pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, aby następnie pokroić je na ćwiartki.

Do garnka wkładamy najpierw boczek, tak, aby wytopił się tłuszcz.

Dodajemy mięso, smażymy, dodajemy czosnek, cebule, czekamy, aż się zarumienią.

Potem wlewamy wodę, żeby zakryła mięso, doprawiamy solą i wędzoną papryką.

Teraz także pora na dodanie strąka ostrej papryki. Całość dusimy około 1,5 godziny.

Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, czyli paprykę słodką, pomidory, ziemniaki i doprawiamy papryką w razie potrzeby.

Dusimy jeszcze chwilę, aby ziemniaki były miękkie. Na koniec doprawiamy w razie potrzeby i dodajemy koncentrat pomidorowy